Traditionell kalkning av en vägg

En riktigt kalkad vägg håller många år framåt, tvärtemot vad många tror så behöver den inte kalkas om varje år. Här kommer en kort beskrivning om hur man gör och vilket material man använder. Fråga oss gärna för mer information.
En riktigt kalkad vägg kan inte jämföras med andra material, det blir ett helt annat uttryck med annat material på ert hus!

Välj bra material. Vi säljer kalk som är lagrad och våtsläckt från Målarkalk. Då vet vi att det inte finns tillsatser som inte önskas.

Tvätta och rensa underlag. Ta bort allt löst på ytan som ska kalkas och se till att ytan är ren. Underarbetet är ofta det som slarvas med och därför måste arbetet upprepas ofta.

Förvattna med Kalkvatten. Blanda en del kalk med fem delar vatten, vispa upp och låt vila över natten. Det klara vattnet är kalkvatten – de finaste partiklarna av kalk. Använd som primer på väggen för bättre vidhäftning.

Kalkmjölk. Bered en del kalk och fem-sex delar vatten. Blanda väl och applicera på väggen med en kalkborste. Stryk överlappande med svepande rörelser. Återupprepa med dygns mellanrum tills ytan är täckt; en nyputsad yta så många gånger som 8-10. Rör kontinuerligt eftersom kalkmjölken annars skitar sig och kalket sedimenterar.

Förslut med kalkvatten. Ytterligare ett moment som ofta glöms bort. Förslutningen gör att de fina kalkpartiklarna försluter porer och ytskiktet håller längre.

* Gör jobbet vår eller tidig sommar
* Använd skydd, kalk är inte bra för ögon eller hud
* Köp kvalitetskalk – det ÄR en stor skillnad
* Köp bra verktyg – arbetet blir roligare då
* Berätta för alla om din nyvunna kunskap
* Kontakta Tranes för utförligare instruktioner

Låter det oövervinnerligt? Vi har även kalkfärg som ger exakt samma uttryck som traditionell kalkning.

2 Kommentarer
 1. Karl-Gustav Wahlund
  Karl-Gustav Wahlund says:

  Hej!
  Jo, jag har också hört sägas och läst (t ex von Friesen) att man skall förvattna och eftervattna med kalkvatten vid kalkmålning med kalkmjölk men jag ifrågasätter varför man skall göra det. Själv har jag kalkat på lerputs utan sådan vattning och det har hållit i 10 år visserligen i skyddat läge (öster bakom skuggsdunge). Inte ens Målarkalk anger att man skall göra det och de är väl måna om kvaliteten. Däremot skriver de att man kan använda kalkvatten för att ytbehandla (förstärka) ytan på kalkputs men det är en helt annan sak.
  Vetenskapligt kan man ifrågasätta det som så att i kalkmjölken finns det redan kalkvatten så om den skulle ha en gynnsam effekt har man nog den redan med målningen med själva kalkmjölken. Samma sak gäller för den sista påstrykningen med kalkmjölken.
  Ytterligare så sägs här och var att kalkvatten innehåller de finaste partiklarna. Jag tror det är en pedagogisk formulering (pga allmänhetens svårighet att förstå det där om molekyler, och ännu värre, ämnen i lösning, ty det finns inga partiklar men det som finns är kalciumjoner och hydroxyljoner vilket förenklat, men felaktigt, kan sägas vara upplöst ”kalk” vilket i detta fall är kalciumhydroxid. Kalk i sig är kalciumkarbonat vilket är det som bildas vid karbonatiseringen.

  Vänliga hälsningar!
  Karl-Gustav Wahlund

  Skickat från min iPhone

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *