Traditionell kalkning av en vägg

En riktigt kalkad vägg håller många år framåt, tvärtemot vad många tror så behöver den inte kalkas om varje år. Här kommer en kort beskrivning om hur man gör och vilket material man använder. Fråga oss gärna för mer information.
En riktigt kalkad vägg kan inte jämföras med andra material, det blir ett helt annat uttryck med annat material på ert hus!

Välj bra material. Vi säljer kalk som är lagrad och våtsläckt från Målarkalk. Då vet vi att det inte finns tillsatser som inte önskas.

Tvätta och rensa underlag. Ta bort allt löst på ytan som ska kalkas och se till att ytan är ren. Underarbetet är ofta det som slarvas med och därför måste arbetet upprepas ofta.

Förvattna med Kalkvatten. Blanda en del kalk med fem delar vatten, vispa upp och låt vila över natten. Det klara vattnet är kalkvatten – de finaste partiklarna av kalk. Använd som primer på väggen för bättre vidhäftning.

Kalkmjölk. Bered en del kalk och fem-sex delar vatten. Blanda väl och applicera på väggen med en kalkborste. Stryk överlappande med svepande rörelser. Återupprepa med dygns mellanrum tills ytan är täckt; en nyputsad yta så många gånger som 8-10. Rör kontinuerligt eftersom kalkmjölken annars skitar sig och kalket sedimenterar.

Förslut med kalkvatten. Ytterligare ett moment som ofta glöms bort. Förslutningen gör att de fina kalkpartiklarna försluter porer och ytskiktet håller längre.

* Gör jobbet vår eller tidig sommar
* Använd skydd, kalk är inte bra för ögon eller hud
* Köp kvalitetskalk – det ÄR en stor skillnad
* Köp bra verktyg – arbetet blir roligare då
* Berätta för alla om din nyvunna kunskap
* Kontakta Tranes för utförligare instruktioner

Låter det oövervinnerligt? Vi har även kalkfärg som ger exakt samma uttryck som traditionell kalkning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *