Hasopor skumglas är återvunnet glas som förädlas till lättfyllnadsmaterial

När glas har återanvänts tillräckligt många gånger så kan det inte längre bli nytt glas. Då kan det istället bli skumglas som är en produkt som används som bärlager till väg och husbyggen. Det är formfast och bär laster utan att sjunka ihop. Som en extra bonus har det riktigt bra isolervärde och är kapillärbrytande.

Så om man håller på med cirkulär renovering har Hasopor skumglas en plats som isolering i en golvplatta. Istället för cellplast och betong används skumglas och lera.

Materialet

Skumglas är ett utmärkt exempel på när avfall och spill blir en tillgång och resurs. Ett material som ersätter ändliga resurser och återvinner material med låg energiåtgång. Ett material som passar i den cirkulära ekonomin. Materialåtervinning är viktigt i ett hållbart samhälle, det minskar förbrukningen av ändliga naturresurser och behovet av nya råvaror med 20%.

Som ren bonus har möss och råttor extremt svårt att bygga i det och det är obrännbart!

Skumglas kallas för lättfyllnadsmaterial och är utmärkt att fylla en utgrävd grund med. Till skillnad från Leca så tas inte ändliga resurser eller höga energiuttag för att skapa produkten. Jämför vi istället med cellplast så är fördelarna att materialet är obrännbart och åldersbeständigt. Perlit är en liknande produkt, lättare, högre isolervärde men tyvärr en ändlig resurs. inte cirkulär med andra ord.

Hasopor skumglasär lätta luftfyllda fraktioner som tillsammans bygger stabila förband, bär tung last och ligger stadigt på plats där du lagt det.

När glaset smälts ner så tillsätts ett jäsmedel som gör att luftbubblor innesluts i massan. Därefter svalnar material och i den processen bryts det ner till rätt fraktion. De viktigaste och mest efterfrågade egenskaperna är låg vikt, hög bärighet, dränerande, isolerande och kapillärbrytande förmåga.

Miljöfördelarna – återvinningen och hållbarheten, att spara urberg och olja, minimera transporter och utsläpp.

Tryckhållfast

Hasopor skumglas är väl beprövat och testat av bland annat Trafikverket och SP för användning i många olika typer av anläggningsentreprenader. Bärigheten ökar och marktrycket minskar i jämförelse med exempelvis stenkross och makadam. Största fördelen vid renovering eller husbyggnad är att du inte behöver regla upp för golv utan kan välja t lägga flytande direkt på skumglaset eller gjuta ett skönt lergolv.

Produktionseffektivt

Hasopor skumglas har en densitet som är en åttondel av sten samtidigt som bärkraften är högre. Materialet transporteras och lastas enklare; med lägre vikt kan större volym transporteras per lastbil.

Kapillärbrytande

De slutna luftfyllda cellerna i skumglas medför att materialet inte suger till sig vatten, vilket effektivt hindrar fuktvandring i konstruktioner. Maximal kapillärstigning är 120 mm, vilket är signifikant bättre än sten och plast.

Rasvinkel

Skumglas används med fördel där förutsättningarna sätter snäva ramar och där risk för friktion och ras för andra material begränsar. Skumglas ligger stabilt i 45 graders vinkel, vilket öppnar för nätta stabila konstruktioner. En uppskattad fördel i urbana samhällsbyggen där varje decimeter är viktig.

En praktisk nytta av detta har du när grunden är fylld, materialet är paddat på plats och du enkelt kan dra upp en ränna för att förlägga avlopp i! Utan att sidorna rasar som med Leca eller Perlit.

Isolerande

Skumglas är ett vatten- och ångtätt material där isoleringsförmågan förblir konstant. Av den anledningen är skumglas alltid torrt, och kan som oorganiskt material inte mögla. Och helt oslagbart i åldersbeständighet.

Lambdavärde: 0,102 W/mK

Arbetssätt

Här kommer en kort genomgång hur man kan renovera en mullgrund med Hasopor skumglas och lera. Samma beskrivning kan användas när en trossbotten ersätts. Alla renoveringar av grund måste värderas på plats exempelvis för att säkra mot osund fukt.

Gräv ut och täta mur

Gräv ut grunden så att det går att fylla upp med 300-500mm Hasopor skumglas. Var uppmärksam på lukt som avslöjar mögel. Sträva efter att ta bort allt organiskt material som senare annars kan ge lukt och mögel.

För att Hasopor skumglas ska komma till sin riktiga nytta är det viktigt att grunden tätas mot vinddrag men är diffusionsöppen. Täta gråstensgrunden från insidan med lerbruk.

Räkna ut volym

Rekommendation från tillverkare är att kompaktera Hasopor skumglas ca 20%. Så när man beräknar volym att beställa ska det tas med i beräkningen. En enkel formel för volymberäkning;

v = y*t*1,2

där y är golvyta och t är tjocklek på utgrävning i meter (räkna bort lerplattan från totala golvnivån!)

Beställ material

Maila oss på info@tranes.se för offert på Hasopor skumglas!

Förbered inlastning

Enklast sätt att få leverans på är i storsäck. Då blir det enklare att lasta in i huset genom fönster med en säck i taget. Bulk är svårhanterligt med de vanliga maskiner man har tillgång och plats till i ett hus som renoveras. Välj ut en plats i närheten där säckarna ska lastas in i huset men ändå inte står i vägen.

Lyft upp säck med lastare och släpp ur material från botten till en enkel ränna byggd för att transportera in materialet genom fönster eller liknande.

Sprid ut och kompaktera

En av de stora fördelarna med materialet är just dess formstabilitet. Det kan upplevas som en nackdel just när det ska spridas ut. De olika fraktionerna hakar i varandra och kan vara svårt att sätta en spade i. Enklast är att kratta ut det med en kratta. Då kan materialet flyttas.

Efter det ska Hasopor skumglas kompakteras med en “padda”/vibroplatta. Hyr en sådan på närmaste maskindepå. Materialet ska plattas till ca 20% men inte mer. Alla värden är baserade på den rekommenderade kompakteringen.

Spåra och lägg installationer

För att få ner rör till installationer (avlopp och el) i materialet kan man ta en kratta på högkant eller hacka och dra en kanal med. I och med att Hasopor skumglas inte rasar tillbaka utan är formfast är det ganska enkelt att spåra i det tillplattade lagret. Lägg ner rör och täck över med Hasopor skumglas – padda inte ytterligare.

Täcklager

Just i en cirkulär renovering där man önskar att använda naturmaterial som går att återvinna och separera är ett lergolv det ultimata. Blandförhållande beror på leran men om en ren lera används (dvs köpt och urskiktad) är en bra tumregel 1 el lera och 3 delar sand samt 1 del armering såsom hackad linhalm.

I utstockningslagret läggs golvvärmeslingorna när isoleringsskiktet. Ovanpå det fylls mer lerbruk till en total tjocklek av 7-10cm.

Mer information

Kontakta oss gärna för mer information! Vi har allt material till försäljning även om det inte ligger i webbshoppen.

info@tranes.se

4 Kommentarer
  1. Hans Wigren
    Hans Wigren says:

    Hur ska man fylla upp skumglas så det ligger an mot undersida golv? Ska ha plankgolv av gran.
    Ska man trycka/böka in samtifigt som golvplanken lägges?

    Svara
    • Fredrik Trane
      Fredrik Trane says:

      Tillverkaren rekommenderar att man kompakterar ca 20% efter att materialet lagts in. Då kan man överfylla en aning och kompaktera till en slät yta i nivå med golvplankens undersida.
      Många väljer att lägga ett lager av lera ovanpå skumglas för att lufttäta och få ett material som kan hantera fukt i ångformat.

      Svara
  2. Nicklas Ödin
    Nicklas Ödin says:

    Hej jag försöker att introducera detta material i stället för lecca, då vi behöver fylla upp tex en grundkonstruktion.
    Min fråga är, när man har paddat skumglaset kan man armera och flytspackla ett bärande skikt eller måste man gjuta en finsats.
    Det vore bra om man slapp ett dyrbart moment. Vi skall planera ett större jobb och då behöver jag lite info eftersom jag aldrig har arbetat med detta material tidigare. Att lägga lera på toppen kommer inte att vara ett alternativ här, då byggare inte är bekväma med detta och man kommer att lägga en plastmatta ev klinkers som ytskikt.
    Tacksam för svar, då jag tror på detta material och kan man få ner arbetsmomenten är det lättare att kunna sälja in.
    Mvh Nicklas

    Svara
    • Fredrik Trane
      Fredrik Trane says:

      Hej.
      Jag skulle rekommendera att du tar kontakt direkt med en teknisk säljare hos Hasopor. Eventuellt bör din byggare kunna avgöra frågan också.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *