Ekologisk färg – finns det?

Inledning och sammanfattning om ekologisk färg

Om ekologisk färg finns? Det korta svaret är Nej. Det finns inget som reglerar en färg på samma sätt som livsmedel och inga certifieringsorgan eller regler kring certifiering. Kort sagt kan vem som helst påstå att deras färg är ekologisk. Dock kan marknadsdomstolen välja att fälla en för vilseledande marknadsföring.

Bästa alternativen i vårt sortiment är äggoljetempera, emulsionsfärger eller linoljefärger.

Ekologisk färg - äggoljetemepra. Bild förställande ingredienser för äggoljetempera; linolja, pigment, vatten och ägg

Ingredienser för äggoljetempera; linolja, pigment, vatten och ägg – det närmaste en ekologisk färg man kan komma

Om miljömärkt och eko i färghyllan

Ekologisk mat styrd av en massa regler som garanterar skillnad mot annan mat. Dessvärre är det inte så för färgprodukter.

EU-regler måste följas för att mat ska få får kallas ekologiskt. Det är regler för hur produktionen ska gå till, hur produkterna ska märkas och hur kontrollen ska ske.

De här reglerna finns inte för din väggfärg eller golvvax. Där är det i princip fritt fram för en produkt som inte ens innehåller ett uns av en ingrediens med ekologiskt ursprung att marknadsföra sig som eko. Och bara för att någon av ingredienserna är ekologiskt odlad, behöver inte det betyda att den ingrediensen eller den produkten är bra för dig.

Rejäla regler för ekologisk mat och dryck:

  • Inget konstgödsel.
  • Inga kemiska bekämpningsmedel.
  • Inga genetiskt modifierade organismer, GMO.
  • Fodret är ekologiskt och kommer mest från den egna gården.
  • Djur får vistas utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.
  • Styrs av certifieringsorgan såsom Demeter, Krav osv

Inga regler alls för färg och ytskikt!

För väggfärg, golvvax, oljor eller pigment är inte ordet ekologiskt skyddat, så man kan skriva ekologiskt eller organic på flaskan, utan att en enda del av innehållet är certifierat ekologiskt.

Exakt samma sak gäller för ordet naturligt, som inte heller är skyddat. Alltså, orden “ekologiskt”, “naturligt” och “organic” kan skrivas på vilken ytskiktsprodukt som helst, utan att någon kontrollerar det. Det låter helt galet men så ligger det faktiskt till!

Tillverkares egna certifieringar

Flera tillverkare har skapat egna certifieringar för att styrka sin egen miljöprofil. Det hade såklart varit önskvärt om man, likt kroppsvårdsbranschen, kunnat enas om en standard och en märkning.

Används ”Ekologisk” och ”naturlig” utan bevis? Anmäl till Konsumentverket!

Om du ser marknadsföring med miljöargument som inte tydligt förklarar vad som är den specifika miljöfördelen vill Konsumentverket gärna att man anmäler. Det samma gäller för ”hållbart”, ”miljövänligt” och uttryck i den stilen.

Läs mer hos Konsumentverket

Stort ansvar för konsumenten

Så; vad kan jag som konsument göra?

  • Välj en färg med kort innehållsförteckning. Det är oftast enklast att söka upp information om de olika ingredienserna om de är få.
  • Studera gärna datablad från tillverkare. De är skyldiga att tillhandahålla sådana och inte bara en produktbeskrivning.
  • Argument som att det är ofarligt för att det finns i livsmedel eller smink låter kanske bra men vem säger att det är bra för det? En del av de ämnen som används som konserveringsmedel är direkt farliga men tillåts i alla fall för att det inte finns bättre alternativ.
  • Ställ krav på din återförsäljare. Be dem peka ut exakt vilka ingredienser som är ekologiskt odlade. Om de inte ingående kan beskriva varför färgen är bra och känner till mer än bara marknadsföringen från tillverkaren så välj en annan. Kontakta gärna oss!
  • För miljöns skull är det bra om man undviker transporter som är onödiga. Exempelvis vatten om det går att undvika.
  • Allt naturligt är inte bra. Balsam- och citrusterpentiner är starka lösningsmedel som skadar fettrika organ även om de kommer från naturen. Undvik.

Slutsats om marknadsföring av ekologisk färg

Eftersom vi påstår att ekologisk färg inte finns måste vi presentera några alternativ. Nedan finns några tillverkare som alla undviker onödiga tillsatser och konserveringsmedel och samtidigt har färger som ger ett bra resultat.

  1. Avjord äggoljetempera
    Avjord är en färgtyp av emulsionsfärg. Dvs man blandar olja och vatten. I detta fallet är ägg emulgator (som i en majonnäs) som gör att olja och vatten kan blanda sig. Utöver det finns färgpigment, i princip bara jordpigment. Thats it! Bättre än så kan det inte bli! Eftersom det inte finns någon svensk ekologiskt odlad linolja så är man utelämnad till den konventionellt odlade. Äggen kan med fördel vara ekologiska.
    Lämpar sig till de flesta ytor inomhus och är en matt färg som kan borstas upp till blandare yta med rotborste eller liknande.
  2. Ottossons linoljefärg
    Innehåller linolja, pigment och torkmedel. Diskussion huruvida zinkoxid är farlig eller inte är ett hett ämne. Zinkoxid i linolja bildar en förening vilket gör att zinkoxid aldrig riskerar släppas ut i naturen; hanteringen av metalloxiden är dock inte riskfri och ställer krav på produktionsanläggningen. Ottosson har 100% kontroll på produktion av den svenska linoljan och eget kokeri, de har en egen elanläggning som försörjer hela fabriken med all el från vind och sol.
    Lämpar sig både inomhus och utomhus på flera underlag och har en något blankare yta som mattas av med tiden. Utmärkt som träfärg utomhus och flitigt använd inom fönsterrenovering.
  3. Byta-Yta, matt limfärg förstärkt med linolja
    Det är också en emulsionsfärg men som har cellulosalim som emulgator. I övrigt metalloxider, bivax och torkmedel. Färdigblandad färg som bara stryks upp direkt på underlaget.
    Lämpar sig inomhus men på flertalet ytor och ger ett matt intryck. Kan vaxas för tåligare yta samt blankare uttryck.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *